Lapsi nukkuu yöt tonttulakki päässään. Jokaisella on oikeus käyttää tonttulakkia koko joulukuun yötä päivää, ja varsinkin sellaista, jossa on prinsessan kuva tai vaaleat letit. Myös esimerkiksi kaupassa. Saa myös laulaa joululauluja ostoskärryjä työntäessään, jos haluaa.

Pikku hiljaa siistiytyy aina joku nurkka kodista, joten lapsilla on yhä enemmän puhtaita nurkkia tehdä majoja, levittää värikyniä ja värityskirjoja ja askarrella joulukortteja. Juuri niissä siivotuissa nurkissa.

Sauna on nyt puhdas. Koululaiset pesivät sen rangaistuksena erääseen hölmöilyyn, johon liittyi tappeleminen, jumppapallo ja tv-tason hajonnut lasi. Joutuivat pari viikkoa odottamaan rangaistuksen täytäntöönpanoa. Annoin pesuainepurkin, käskin lukea ohjeet ja jätin saunaan keskenään. Tuloksena oli litimärät, nauravat ja helpottuneet lapset sekä luultavasti myös puhdas sauna. "Viitosella voidaan jatkossakin pestä sauna", sanoivat iloisina miss ja mister Märkä T-paita. "Kiitoksellako, sopii!" sanoin.

Nostin ulkoa lyhdyn ja näytin lapselle, miten kynttilä oli palanut pohjaan asti ja jättänyt vain reunat polttamatta. Lapsi halusi nähdä kynttilän siten, että se ei ole lyhdyssä. Näytin. Kyllä se joulu tulee, vaikka eteisen lipaston päällyslasi sekä eteisen käytävämatto ovat nyt täynnä steariinia. Lapsi kuitenkin näki hyvin kynttilän. Oli tosiaan palanut kokonaan, vain reunat jäi.

Lähestyvä joulu on jännittävä, ja aattoon yhtä pitkä aika suunnilleen kuin siihen, että saa ajokortin. Lapsilla on muurahaisia housuissaan. Olohuoneen matolla pyörii lapsia kuin koiranpentuja tai joukkuevoimistelijoita. Milloin on vaarasssa kaatua kuusi, milloin vaarana saada musta silmä. Sellaista hysteeristä toisen kutittamista ja hyväntahtoista nälvimistä ja painimista.

Yhden iltavillin aikaan näin jotain järkyttävää. Olin juuri karjaisemassa niin lujaa, että kuuluisi kahden rivitaloasunnon päähän, että "ja nyt heti paikalla alas sieltä, ei siellä saa roikkua", kun tajuntaani piirtyi, mitä oikeasti näin. Lapsi olikin nätisti ihan omassa huoneessaan.

 

20151218_164308.jpg

 

Viime lauantai oli täynnä tunteita ja elämyksiä. Aamulla kiiruhdimme koululaisten kouluun joululaulutilaisuuteen sekä todistusten jakoon. Matildan opettaja halaa aina todistukset jaettuaan myös kaikki vanhemmat. Minusta ele on mielettömän upea ja merkittävä. Todistuksista näki, miten ahkerasti koululaiset ovat rehkineet. Ei ole koululaisilla helppoa, lue vaikka tästä. Ansaittu loma siis alkoi!

Iltapäivällä veimme lapset ihanille ystävillemme hoitoon ja lähdimme viettämään vapaailtaa, jollaista meillä ei ole ollut kuin kesällä viimeksi. Shoppailimme, kävimme syömässä ja suuntasimme sen jälkeen katsomaan Star wars -leffaa. Kun leffa loppui, siirryimme Tampereen Pakkahuoneelle katsomaan Chisua. Oli kyllä upea keikka! Ihanan iloinen ja räväkkä artisti! Tykkäsimme kovasti! Kännykällä ei kummoisia kuvia saanut, mutta mielestäni tästä näkee hyvin fiiliksen.

 

20151219_230058.jpg

 

A. on ollut paljon työmatkoilla, joten emme ole ehtineet oikein näkemään emmekä edes suunnittelemaan joulua. Nyt on kuitenkin työmatkat ohi tältä vuodelta. Aloitimme vihdoin Silta-sarjan katsomisen, säästimme nimittäin sen joululomaa varten. Kun koko päivän on touhunnut lasten kanssa sekä valmistellut joulua, on ihan parasta katsoa yksi, tai jos vähän jää koukkuun niin vaikka kolme, jakso hyvää sarjaa.

Jollei jouluna ole lunta, silloin lumitykki hankitaan, kirjoitti Nora Kriisikakkuja-blogissa Keliakialiiton Suunta-verkkopalvelussa, jossa itsekin bloggaan. Onko säälittävämpää näkyä kuin pulkka, jonka pohjalla on ruohoa? Se on jotenkin vastoin pulkan perusoikeuksia. Nöyryyttävää hänelle. Mutta, kuten pirkanmaalainen sananlasku 2010-luvun talvilta sanoo: Kyllä tässä vielä liu´utaan, sanoi pulkka, kun joulukuussa nurmikkoon töksähti. Kyllä me vielä mäkiin päästään!

 

20151219_120715.jpg

 

Joulu on mielentila. Joulu syntyy ystävistä, suvusta, herkuista, antamisen ilosta ja rauhallisesta tunnelmasta. Yritetään pitää älylaitteet piilossa ja kaivetaan mieluummin lautapelit esille. Onnellista joulua!

 

20151221_222234.jpg